Föreningen

HELSINGBORGS RODDKLUBB, bildad 1883 som en fortsättning på det året före startade Enskilda roddsällskapet. Initiativtagare till den moderna roddsporten i Hbg var skeppsmäklare Anton Hulthén, som varit i England och blivit bekant med denna organiserade form av roddsport.

För bildandet av en roddklubb samlades ett stort antal kända helsingborgare, som tecknade sig för medlemskap eller på annat sätt bidrog till klubbens bildande. Bland de många, aktiva och passiva vid starten återfinns så gott som samtliga den tidens bemärkta personer i Hbg. Den första kommittén bestod av konsul Nils Persson, trafikchef G. Erdman, hamnkapten F. Jepson, skeppsmäklare William Wingård, kontorist Idoff Lindberg samt initiativtagaren Anton Hulthén.

En mycket lång förteckning på övriga tillskyndare, ingående som passiva medlemmar, består av företagsledare, konsuler, skeppsredare, grosshandlare, hamnkaptenen etc. En sexårad engelsktillverkad gigg, "Mary-Alice", senare omdöpt till "Neptun" inköptes redan 1882 från Göteborg. Samma år uppfördes ett båthus ungefär där i dag Scandlines färjor lägger till. Då hamnen sedermera behövde platsen för annan verksamhet upplät förvaltningen 1927 en ny tomt vid Norra hamnen. Ledningen för roddklubben hade dock redan i slutet på 1910-talet inrättat en fond för att kunna bygga ett nytt båthus. Bl.a. cirkulerade insamlingslistor, man ordnade soaréer och andra arrangemang vars avkastning gick till båthusfonden. Livräddningssällskapet kontaktades och de var villiga att inrätta en mindre del av huset för sin livräddningsbåt och därmed bidra till finansieringen. När ritningarna till huset var klara och byggtomten anvisats vidtog en febril verksamhet för att slutligt finansiera bygget. Medel ur Walterska fonden, bidrag från bl.a. flera skeppsredare , som konsul Bernhard Ingelsson jämte banklån löste slutligen den ekonomiska biten. Banklånen armorterades sedan under lång tid. Drivande kraften till båthusbygget var hamnkapten Einar Winck som var klubbens ordförande. Huset är i dag klassat som värdefull byggnad i stadens bevarandeplan.

Verksamheten har, liksom roddarnas underlag, gått i vågor. Tävlingsverksamheten har genom åren resulterat i åtskilliga svenska mästerskap och internationella segrar. Särskilt uppmärksammade är insatserna av två HRK:s roddare, Conrad Brunkman och William Bruhn-Möller, som 1912 tävlade i OS i Stockholm. De hade för övrigt året innan tillsammansmed O. Rosenberg, Gustaf Brunkman och Victor Horndahl erövrat klubbens första svenska mästerskap. I dag har HRK också framgångsrika roddare, en del ingående i landslaget. Träningsmöjligheterna på hemmaplan för tävlingsrodd är dock i stort sett borta genom att Norra hamnen gjorts om till småbåtshamn. Istället sker båtträningen på Hjelmsjön vid Örkelljunga där klubben tillsammans med övriga Skåneklubbar driver ett roddstadion. En del av båthuset har klubben hyrt ut till caférörelse, ett sätt att finansiera bl.a. de kostsamma resorna till träningen på Hjelmsjön.

2006 KE Ander

Uppdaterad: 2009-06-05 16:38